Aseman toiminta

Ohjeita havainnoijille

Asemalla kerätään aineistoa kolmella menetelmällä: laskemalla muuttavia lintuja, tekemällä lepäilijäseurantaa ja rengastamalla lintuja.

  • Muutonseuranta: Haliaksella havainnoijiksi nimettyjen henkilöiden päivärutiineihin kuuluu “aamuvakio”, neljän tunnin mittainen muutonseuranta auringonnoususta alkaen. Vakion jälkeen jatkuu normaali muutonseuranta jota hyvinä muuttopäivinä voi kertyä yli kymmenen tuntia. Muuttoa seurataan niemen kärjen lähellä olevan vanhan tulenjohtobunkkerin päältä.
  • Lepäilijälaskenta: muuttavien lisäksi lasketaan muuttomatkan varrella lepäilevät paikalliset linnut. Seurantarutiineihin kuuluu käynti Gåsörsuddenin alueella, missä lasketaan erikseen kosteikkolinnut särkän ja rantaniityn ympäristöstä.
  • Verkkorengastus: Aseman verkkorengastus tapahtuu 12 vakiopikkulintuverkolla, kahdeksalla lisäverkolla sekä syksyisin kahdeksalla petolintuverkolla. Aseman rengastusvakio kestää viisi tuntia alkaen puoli tuntia ennen auringonnousua. Kahlaajia pyydetään rengastusta varten ajoittain katiskoilla pääasiassa Gåsörsuddenin (Gåu) somerikkoisella särkällä.

Kaikki päivän havainnot kootaan illalla asemalomakkeelle ns. iltahuudossa. Haliaksen toiminnasta julkaistaan vuosittain raportti Tringa-lehden sivuilla.

Vakiohavainnointi suoritetaan vanhalta tulenjohtotornilta. Kuva Jonne von Hertzen

Vakioitu havainnointi

Haliakselle havainnoijaksi nimetyn tulee suorittaa neljän tunnin mittainen vakiohavainnointijakso, ns. aamuvakio keskellä Uddskatania sijaitsevalta havainnointibunkkerilta käsin (kartta löytyy asemalta). Aamuvakio alkaa noin auringonnousun aikaan, tarkka kellonaika on aseman ovessa olevassa listassa. Aamuvakion aikana merkitään puolen tunnin jaksoissa (esim. 8.00, 8.30…) kaikki muuttavat linnut. Osa muutosta on selkeää ja suoraviivaista, mutta suuri osa esimerkiksi pikkulinnuista käy vain kääntymässä niemen kärjessä ja lentää takaisin mantereen suuntaan. Hyvänä nyrkkisääntönä onkin, että linnut jotka ohittavat bunkkerin, merkitään muuttaviksi. Tervettä järkeä tulee tässäkin käyttää ja esimerkiksi selvästi samat yksilöt jätetään merkitsemättä uudelleen. Asemalla on tarkoitukseen tehtyjä muutonseurantalomakkeita ja kätevä kansio, johon tyhjät lomakkeet laitetaan ennen aamuvakion alkua.

Muuttavien lisäksi merkitään ylös kaikki päivän aikana havaitut paikalliset linnut ja niiden määrät. Lintulajit, jotka systemaattisessa lajijärjestyksessä ovat riskilän jälkeen (kyyhkyt, tikat, kehrääjät, pöllöt, tervapääskyt ja varpuslinnut) lasketaan kuitenkin vain ns. vakioalueelta, eli Uddskatanin kärjen alueelta. Lintuaseman alueen raja ulottuu niemen tyvelle, luontopolun alussa olevalle aidalle asti. Alueen rajaus ja lisätietoja löytyy havainnointiohjeita-kansiosta.

Päivittäin on hyvä käydä lisäksi laskemassa linnut aseman rantaa pitkin Gåsörsuddenilla, joka sijaitsee 1,5 km asemalta koilliseen. Maastossa, merkittyjen polkujen ulkopuolella liikkuessa aseman havainnoitsijat käyttävät aseman eteisestä löytyviä huomioliivejä. Autokentillä ja muualla vapaasataman alueella liikkuminen on ehdottomasti kiellettyä.

Päivän muutto- ja paikallishavainnot kootaan illan päätteeksi sekä sähköiselle että paperiselle asemalomakkeelle, jälkimmäisiä on tuvan kirjahyllyssä. Muutto syötetään sähköiselle asemalomakkeelle, joka laskee muuton yhteen ja aamuvakion eriteltynä (lue lisää havainnointiohjeista). Muutonhavainnointilomakkeet laitetaan paperisen asemalomakkeen liitteeksi ja mapitetaan. Lisäksi parhaimmat havainnot kirjataan päivittäin Tiira-tietokantaan, ohjeet tähän ovat asemalla.

Rengastus

Hyvänä vaellusvuotena Halias on erinomainen paikka tutustua tikkojen rengastamiseen. Kuva: Petteri Lehikoinen

Rengastajien tulee suorittaa vakiorengastus joka päivä aikavälillä 15.3. – 30.11., kun se sään puolesta on mahdollista. Tarkemmat ohjeet ovat aseman havainnointiohjeet-kansiossa. Mikäli olet kiinnostunut hankkimaan asemarengastusluvan lue lisää täältä.

Keväällä havainnointi on tärkeämpää kuin rengastus, mutta syksyllä muutonhavainnointi ja rengastus ovat yhtä tärkeitä täydentäen toisiaan havaintomateriaalia kerättäessä. Vuosittain Haliaksella rengastetaan noin 10000 lintua, pääosin tiaisia. Päärengastuskausi on heinäkuun puolivälistä marraskuun puoliväliin.

Käytännöt asemalla

Tässä muutamia käytännön ohjeita siitä miten käytännön rutiinit Haliaksella toimivat. Niihin tutustumalla selviät pitkälle, mutta älä epäröi kysyä muulta aseman väeltä tai asemanhoitajilta, jos olet epävarma jostain! Asemarutiinien vastuualueet on jaettu Halias-vastaavien kesken.

  • Avaimen asemalle saat porttivahdilta silloin kun asemalla ei ole muita miehittäjiä. Avain tulee palauttaa portille poistuttaessa asemalta. Sähkön pääkatkaisija on tupaan sisään tultaessa vastapäisen ikkunan oikealla puolella valokatkaisimen yläpuolella. Sähköt tulee katkaista lähtiessä. Samoin nestekaasuhellan sulkijaventtiili tulee kääntää asemalta poistuttaessa asentoon: ”off”.
  • Kaasuhellaan tulta sytyttäessä tulee sytytyksen jälkeen pitää hetken aikaa nappulaa pohjassa, jotta tuli jää palamaan. Oma juomavesi pitää tuoda mukana asemalle, koska takapihalta löytyvän kaivon vesi ei kelpaa juotavaksi muuten kuin keitettynä. Keittiön lavuaarin viemäri päättyy likasankoon, joka täytyy muistaa tyhjentää riittävän ajoissa aseman tunkiolle ja aina lähtiessä. Samoin ylimääräinen vesi tulee kaataa pois talousvesisaavista.
  • Kaikki jätteet pyritään lajittelemaan: biojätteille, muoville ja energiajätteille löytyvät paikat roskakärrystä, metallit, lasit ja pahvit kerätään eteisessä oleviin astioihin. Asemalla on ohjeet roska-astioiden tyhjennykseen ja kompostorin käyttöön. Asemalta löytyvät perusruuanlaittovälineet, kattilat, paistinpannut ja ruokailuvälineet. Hangon keskustassa, noin 4,5 kilometrin päästä asemalta, on ruokakauppoja, apteekki, Alko ym.
  • Aseman peruslämmitys toimii ilmalämpöpumpulla, mutta asemalla on myös kaksi varaavaa vuolukiviuunia. Uuneja lämmitetään vain pakkasella puun säästämiseksi. Vuolukiviuuneissa ei saa polttaa muuta kuin puuta. Polta vain täysiä pesällisiä, enintään kolme kappaletta. Hormit eivät kestä jatkuvaa lämmitystä.
  • Asemalla on kolme kerrossänkyä. Sängyissä on tyynyt ja asemalta löytyy myös täkkejä. Yöpymistä varten tuo oma lakana ja tyynyliina mukanasi sekä pussilakana tai makuupussi.
  • Saunan saa lämmittää keskiviikkoisin ja lauantaisin. Sopikaa saunomisesta miehittäjien kesken, jotta sauna ei ole lämpimänä turhaan ja kuluta arvokasta puuta ja kaikki pääsevät pesulle. Saunan kiukaassa ja padassa ei saa käyttää merivettä.
  • Poistuessasi asemalta tiskaa kaikki käyttämäsi astiat, lakaise tai imuroi lattiat ja pyyhi pöydät. Asemalla on imuri ja kaikki tarvittavat siivousvälineet. Ota mukaan kaikki ruokatarvikkeesi, asemalle ei saa jättää mitään pilaantuvaa. Ota mukaan kaikki pullot, tölkit ja muut roskat. Tarkista ettei saunalle jäänyt tavaroitasi ja että kaikki omat laturit ynnä muut piuhat ovat mukana.
  • Asemalle ei saa jättää mitään ylimääräistä ilman asemanhoitajien lupaa!
  • Muista myös kirjoittaa nimesi vieraskirjaan ja maksaa pakollinen asemamaksu.
  • Lue sopimuspaperi Vapaasataman kanssa tarkkaan ja noudata sen rajoituksia. Edustat asemalla asioidessasi Helsingin Seudun Lintutieteellistä Yhdistystä – Tringa ry:tä.